Reteta scovergi muntenești
Se fac ușor și sunt absolut delicioase. Scovergile muntenești erau nelipsite în trecut de la mesele de sărbători sau cele de duminică. Astăzi, pe lângă stratul generos de zahăr cu care sunt pudrate prăjiturile, gospodinele mai adaugă cremă de ciocolată, vanilie, sau brânză dulce.
Ingrediente:
- 500 g făină
- 300 ml lapte
- 5 g drojdie uscată
- 25 g unt la temperatura camerei
- 20 g zahăr
- un praf de sare
- zahăr pentru pudrat
Mod de preparare:
Încălzește laptele la foc mic. Înainte să înceapă să fiarbă, toarnă-l într-un bol încăpător. Adaugă sarea, presară o jumătate din cantitatea de făină. Frământă aluatul până când devine o compoziție omogenă.
Într-un bol mic, freacă bine drojdia cu zahărul, apoi adaugă compoziția obținută în vasul cu aluat. Frământă din nou, până ce aluatul devine elastic și puțin lucios. Acoperă vasul cu folie de plastic. Lasă aluatul să se odihnească într-un loc călduț, timp de o jumătate de oră.
După ce aluatul a crescut, încorporează făina rămasă și untul topit. Vei obține o cocă foarte elastică. Dacă aceasta este lipicioasă, mai poți completa cu 2 linguri de făină.
Învelește bila de aluat în folie de plastic și las-o să mai crească cel puțin o oră.
Când timpul s-a scurs și aluatul a crescut, cu ajutorul unui sucitor, întinde coca pe masa de lucru acoperită cu făină și împarte-l în 8 bucăți egale. Formează bile din aluat, acoperă-le cu un șervet curat și mai lasă-le încă o jumătate de oră la dospit.
Modelează cu podul palmei bilele de aluat, astfel încât să capete forma unor turte.
Prăjește scovergile în tigaia plină cu ulei încins, apoi scoate-le pe o farfurie și tăvălește-le prin zahăr tos.
Spor și poftă bună![:]
Lasă un răspuns