Oamenii locului

ELISABETA RIZEA (1912 – 2003)

„Sunt ca o mască acum, doamnă, de chinurile care au fost pe mine şi de inima rea pe care am avut-o. Aşa. Şi să viu acasă să nu mai găsesc nimic!! Nimic n-am găsit. Dacă mă tăiam la un deget, eu n-aveam cu ce mă lega. Tot ce-am lăsat în casă şi în magazia mea şi în curtea mea – n-am mai găsit nimic. Nu mai pot să-mi spun tot amaru care a fost în mine şi tot chinu cu care m-a chinuit hoţii ăştia… Zece ani au stat în munte. După zece ani i-a prins. Şi nu avea stabil pe undeva. I-a cătat de-a rându. Avea bordeie pe toate văile şi pe toate dealurile. Când a născut pe fetiţa aia, i-a făcut copăiţă de coajă de brad şi au cusut-o, aşa, şi a dat-o cu răşină să nu curgă şi să-i facă baie. Până au făcut şi ei rost de o copaie. Şi noi le duceam când le puteam duce, când nu puteam, nu le duceam şi răbdau.“

Elisabeta Rizea s-a născut la 28 iunie 1912 în Domnești, județul Argeș. A fost nepoată a liderului țărănist Gheorghe Șuța, ucis de comuniști în 1948. La școală a mers până la vârsta de 14 ani, urmându-și apoi destinul în lupta anticomunistă.

Elisabeta Rizea a trăit într-o căsuță frumoasă din lemn, înconjurată de o curte plină cu flori și animale. Îmbrăcămintea ei de toate zilele era un costum național, brodat în alb și negru.

Comuniștii au venit la putere în 1945. Ca răspuns, Rizea s-a alăturat rezistenței și i-a aprovizionat timp de 4 ani pe luptătorii din munți cu mâncare și bani. Opoziția ei față de expropierea comunistă și faptul că soțul ei, Gheorghe, s-a alăturat luptătorilor rezistenței din munți au dus la torturi și ani buni de închisoare.

Ea a sprijinit activ grupul de rezistență anticomunistă Arsenescu-Arnăuțoiu. A ispasit 13 ani de temniță grea pentru că a sprijinit activ «Banda Teroristă». «Băieții» sunt de fapt eroii rezistenței anticomuniste din Munții Făgărașului. A fost numită “dușman al poporului”, iar gospodăria sa era considerată “casă de bandiți”, apelative ce constituiau cele mai grave acuzații într-un stat comunist. A fost prinsă de miliție și condamnată la 7 ani în închisoarea de la Pitești, unde Elisabeta Rizea a fost pusă într-o celulă de maximă securitate.

Eliberată în primăvara anului 1958, Elisabeta continuă să ia legătura cu ofițerii din Rezistență prin intermediul unei „căsuțe poștale” din scorbură unui copac din Valea Morii. Când conducătorul rezistenței anti-comuniste, Gheorghe Arsenescu, a fost arestat în 1961, Elisabeta Rizea este arestată din nou și sentința îi este prelungită cu încă 25 de ani. A fost transferată la închisoarea Mislea, unde a stat închisă alături de doamna Ion Mihalache și de zeci de femei legionare.

În pușcărie, Elisabeta a fost bătută în atâtea rânduri încât, în interviul de la începutul anilor ‘90, Memorialul Durerii, nici nu își mai amintea să le povestească, însă nu i-a denunțat niciodată pe membrii rezistenței. Sentința ei a venit și cu confiscarea întregii averi, iar pedeapsa a lăsat-o pe Elisabeta fără dinți și fără păr, cu picioarele mutilate și cu demnitatea călcată în picioare în închisorile din Pitești, Jilava, Arad și Miercurea Ciuc.

În termenii amnistiei generale, Rizea a fost eliberată din închisoare în 1964. Timp de aproape 30 de ani a fost ținută sub supravegherea strictă a organelor de anchetă. Era chemată permanent la interogatorii și împreună cu soțul său erau considerați “dușmani ai poporului”.

35 de ani mai târziu, povestea ei a fost publicată în ziarele românești și prezentată în documentarele despre perioada comunistă. În mai 2001, doamna Rizea a primit vizita Regelui Mihai I, pe care îl cunoscuse în copilărie.

„Spunea ghicitori, iar eu râdeam. Odată, am copt împreună porumb, dar mie mi-a dat partea cu boabele mai mari”, povestește Rizea. “Până oi muri il iubesc ca pe ochii din cap. Doresc să fie regele României, să fie mereu în țară”. Regele Mihai și regina Ana au luat prânzul împreună cu Elisabeta Rizea, care i-a servit cu ouă roșii, cozonac și vin.

În anul 2003 Eroina Elisabeta Rizea se stinge din viață, cu speranța că lasă în urmă o Românie mai bună.

 

Interviu TVR Memorialul Durerii Episodul 24 – Elisabeta Rizea – Viteaza din Nucşoară

https://www.youtube.com/watch?v=tTHxSjDZnB8&feature=emb_logo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *