Prajituri de post: Rețetă cornulețe cu gem și nucă

Sărbătorile de iarnă reprezintă pentru copilul din mine nu doar cadouri și Moș Crăciun ci toată perioada de vacanță petrecută la țară, mai ales săptămâna de dinaintea Crăciunului, cea în care țineam post, căci din dorința ei de a ne ține departe de tentațiile “de dulce“ , bunica ne făcea toate poftele, fiind o perioadă de răsfăț culinar. Acum aparent banale, tratațiile bunicii erau adevărate delicii pentru noi, cornulețele păstrând până în prezent un farmec aparte. Desi cu ingrediente simple, rezultatul final este unul deosebit, pe care îl recomand cu drag.

Rețetă Cornulețe cu gem și nucă 

Ingrediente:

– 1 pahar de ulei (200 ml.)

– 1/2 pahar de bors (130 ml.)

– 25 gr. drojdie proaspătă sau o linguriță de drojdie uscată

– 1 vârf de cuțit sare

–  esență de vanilie și esență de migdale (atenție, se pune foarte puțină, câteva picături)

– 500 g. făină

– gem de prune tare, rahat sau gem amestecat cu nucă

Mod de preparare:

Drojdia zdrobita ( pliculețul) se adugă într-un  bol alături de o linguriță cu zahăr, iar deasupra se presară puțină făină și se lasă 2-3 minute la loc cald, la dospit. Făina cernută se amestecă  într-un bol încăpător sau la robotul de bucatarie cu maiaua pregătită dinainte, un vârf de cuțit sare, ulei și borș (daca e nevoie, mai adaugați puțin borș) până aluatul devine elastic și se desprinde ușor de pe pereții bolului. Adăugați esența de vanilie și framântați totul foarte bine.

Lăsați coca la frigider timp de 5-10 minute. Se întinde în foaie subțire și atenție! Aici este secretul, cu cât este mai subțire foaia și cornulețele mai miniaturale, cu atât este mai delicioasă îmbucătura parfumată de gem, nucă și foaie sfărâmicioasă.

Proporția trebuie să fie ideală la „degetarul cornuleț”. Modalitățile de proporționare și tăiere sunt diverse, eu am ajuns la cea perfectă pentru mine, cea prezentată în imagini. Îmi place să lucrez cu o cantitate mică o dată, aluatul lucrat de prea multe ori își pierde din proprietăți.

Prin urmare, se ia o bucată de aluat cât un pumn mic, se rotunjește puțin și se întinde în formă de disc. Acesta se taie în 12 bucăți egale. Se pune umplutura cu o linguriță și se rulează cât se poate de mititel și de strâns.

Mă minunez și acum de grația și dexteritatea mâinilor bunicii mele, care deși muncite de lucrările câmpului, rulau cele mai delicate cornulețe, parcă erau magice….așa le vedeam prin ochii mei de copil.

Pe măsură ce se formează, prăjiturelele se pun în tavă, cu distanță relativ mică între ele deorece nu cresc foarte mult.

Se coc la temperatură scăzută, 170-180 grade, până se rumenesc ușor, apoi  fierbinți se tăvălesc prin zahăr pudră vanilat, acesta fiind singurul îndulcitor al cornulețelor, gemul fiind natural, fără zahăr.

Nu vă pot descrie savoarea acestor minunății culinare, o adevărată desfătare pentru papilele gustative, prin urmare vă pot doar sfătui să încercați rețeta magică a bunicii, care va aduce cu siguranță și în bucătăriile voastre, un strop  din farmecul vremurilor demult apuse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *