ELISABETA RIZEA (1912 – 2003)

„Sunt ca o mască acum, doamnă, de chinurile care au fost pe mine şi de inima rea pe care am avut-o. Aşa. Şi să viu acasă să nu mai găsesc nimic!! Nimic n-am găsit. Dacă mă tăiam la un deget, eu n-aveam cu ce mă lega. Tot ce-am lăsat în casă şi în magazia mea şi în curtea mea – n-am mai găsit nimic. Nu mai pot să-mi spun tot amaru care a fost în mine şi tot chinu cu care m-a chinuit hoţii ăştia… Zece ani au stat în munte. După zece ani i-a prins. Şi nu avea stabil pe undeva. I-a cătat de-a rându. Avea bordeie pe toate văile şi pe toate dealurile. Când a născut pe fetiţa aia, i-a făcut copăiţă de coajă de brad şi au cusut-o, aşa, şi a dat-o cu răşină să nu curgă şi să-i facă baie. Până au făcut şi ei rost de o copaie. Şi noi le duceam când le puteam duce, când nu puteam, nu le duceam şi răbdau.“

Elisabeta Rizea s-a născut la 28 iunie 1912 în Domnești, județul Argeș. A fost nepoată a liderului țărănist Gheorghe Șuța, ucis de comuniști în 1948. La școală a mers până la vârsta de 14 ani, urmându-și apoi destinul în lupta anticomunistă.
Elisabeta Rizea a trait într-o căsuță frumoasă din lemn, înconjurată de o curte plină cu flori și animale. Îmbrăcămintea ei de toate zilele era un costum national, brodat în alb și negru.

Comunistii au venit la putere in 1945. Ca raspuns, Rizea s-a alaturat rezistentei si i-a aprovizionat timp de 4 ani pe luptatorii din munti cu mancare si bani. Opozitia ei fata de exproprierea comunista si faptul ca sotul ei, Gheorghe, s-a alaturat luptatorilor rezistentei din munti au dus la torturi si ani buni de inchisoare.
Ea a sprijinit activ grupul de rezistență anticomunistă Arsenescu-Arnăuțoiu. A ispasit 13 ani de temnita grea pentru că a sprijinit activ «Banda Terorista». «Banditii» sunt de fapt eroii rezistentei anticomuniste din Muntii Fagarasului.A fost numita “dusman al poporului”, iar gospodaria sa era considerată “casă de banditi”, apelative ce constituiau cele mai grave acuzatii intr-un stat comunist. A fost prinsa de militie și condamnată la 7 ani în inchisoarea de la Pitești, unde Elisabeta Rizea a fost pusa intr-o celulă de maximă securitate.
Eliberata in primavara anului 1958, Elisabeta continua sa ia legatura cu ofiterii din Rezistenta prin intermediul unei „casute postale” din scorbura unui copac din Valea Morii. Cand conducatorul rezistentei anti-comuniste, Gheorghe Arsenescu a fost arestat in 1961, Elisabeta Rizea este arestata din nou si sentinta ii este prelungita cu inca 25 de ani. A fost transferata la inchisoarea Mislea, unde a stat inchisa alaturi de doamna Ion Mihalache si de zeci de femei legionare.
În pușcărie, Elisabeta a fost bătută în atâtea rânduri încât, în interviul de la începutul anilor ‘90, Memorialul Durerii, nici nu își mai amintea să le povestească, însă nu i-a denunțat nicicând pe membrii rezistenței. Sentința ei a venit și cu confiscarea întregii averi, iar pedeapsa a lăsat-o pe Elisabeta fără dinți și fără păr, cu picioarele mutilate și cu demnitatea călcată în picioare în închisorile din Pitești, Jilava, Arad și Miercurea Ciuc.

In termenii amnistiei generale, Rizea a fost eliberata din inchisoare in 1964. Timp de aproape 30 de ani a fost tinuta sub supravegherea stricta a organelor de ancheta. Era chemata permanent la interogatorii si impreuna cu sotul sau erau considerati “dusmani ai poporului”.
35 de ani mai tarziu, povestea ei a fost publicata in ziarele romanesti si prezentata in documentarele despre perioada comunista.In mai 2001, doamna Rizea a primit vizita Regelui Mihai I, pe care il cunoscuse in copilarie.
„Spunea ghicitori, iar eu rideam. Odata, am copt impreuna porumb, dar mie mi-a dat partea cu boabele mai mari”, povesteste Rizea. “Pina oi muri il iubesc ca pe ochii din cap. Doresc sa fie regele Romaniei, sa fie mereu in tara”.Regele Mihai si regina Ana au luat prinzul impreuna cu Elisabeta Rizea, care i-a servit cu oua rosii, cozonac si vin.
În anul 2003 Eroina Elisabeta Rizea se stinge din viață, cu speranța că lasă în urmă o Românie mai bună.
Interviu TVR Memorialul Durerii Episodul 24 – Elisabeta Rizea – Viteaza din Nucşoară