Corbii de Piatra, Biserica sculptata in stanca

Drumul șerpuit dinspre Domnești spre Nucșoara ascunde multe destinații cu povești interesante.  După zone cu case răsfirate, pajiști cu iarbă până la brâu și pline de flori, ajungi să vezi, pe partea dreaptă a drumului, un perete impozant de piatră. Blocul mare de gresie, cu o înălțime de peste 20 m dă impresia că a fost creat artificial, fiind înconjurat din toate părțile de vegetație bogată.

 

Un indicator ne arată drumul către colosul care ascunde Biserica Corbii de Piatră. Locașul se află în micuțul sat Jgheaburi, comuna Corbi. Ne abatem de la drumul principal pe podețul peste râul Doamnei. Pe strada către biserică ne întâlnim cu o turmă de oi care ne-a condus până la intrarea în curte.

La intrare te întâmpină un paraclis de lemn cu clopotniță. Vei urca un șir de trepte de piatră care te vor conduce direct la ușa bisericuței.

 

Mirosul puternic al florilor împodobind peretele de la intrare te va însoți chiar și în interiorul lăcașului. Aici aerul pare rece și curat, exact ca-n vârf de munte.

 

În zidurile care poartă adânc amprenta timpului se zăresc încă icoane datând din prima parte a secolului al XIV-lea, biserica Corbii de Piatră adăpostind cea mai veche pictură de acest gen din Țara Românească.

 

Unii istorici ai artei consideră că frescele de la Corbi au servit drept model pentru cele de la Biserica Domnească din Curtea de Argeş, realizate cu un secol mai târziu.  Un alt aspect unic al bisericii este reprezentat de existența a două altare pe un singur naos.

 

Se spune că denumirea de Corbii de Piatră vine de la călugării care veneau aici pentru a se ruga. Conform istoricului C.D. Aricescu , biserica ar fi fost înființată în secolul al II-lea, fiind adaptată vremurilor în care creștinii erau  încă persecutați. Primele atestări documentare datează însă din anul 1512, ctitoră restauratoare fiind Monahia Magdalina, mătușa voievodului Neagoe Basarab.

 

Căsuța albastră a mamei Uța

La câțiva pași de Biserică, veți da de o priveliște ca-n povești. Casa albastră a mamei Uța, unde stânci uriașe prăbușite de-a lungul anilor zac aproape acoperite acum de vegetație. Un jgheab săpat în piatră conduce apa în cascadă și mai apoi ca pe un fir de apă care străbate agitat curtea. Aici, un picior de uriaș pare fixat în piatră, sub cornișa muntelui.

 

 

La plecare, privirile noastre au fost absorbite de gardurile căsuțelor apropiate de intrarea în curtea bisericii. Pe șipcile de lemn erau prinse șosete de lână, vestuțe și cojoace colorate, pregătite de mâini iscusite pentru cei care trec pragul sătucului Jgheaburi.

 

Acces: DN 73C, Curtea de Arges – Campulung Muscel, spre Est pana la Domnesti (22 km), apoi ramificatie la stanga spre Nucsoara (Domnesti – Stanesti – Corbsori – Corbi, 11km)[:]