Cel mai scurt traseu către Vârful Moldoveanu

Stâna lui Burnei – Valea Rea – Căldarea Văii Rele: 1,5 ore

Căldarea Văii Rele – Iezerul Moldoveanului – Portița Viștei: 30 de minute

 Portița Viștei – Vârful Viștea Mare (2527 m): 40 de minute

Vârful Viștea Mare (2527 m) – Vârful Moldoveanu (2544 m) 30 de minute

Vârful Moldoveanu trebuie să se regăsească pe lista de dorințe a oricărui iubitor de natură și în special de munte.

Este cel mai semeț masiv de la noi, cu o înălțime de 2544m, la care ajungi străbătând poieni, păduri și pajiști de o frumusețe năucitoare. Dacă nu ai mai mult de o zi la dispoziție pentru traseu, vei alege drumul care străbate Valea Rea.

Traseul către Vârful Moldoveanu prin Valea Rea nu este tocmai pentru începători, având secțiuni cu urcușuri susținute, care îți vor pune la încercare condiția fizică. Parcursul este însă unul memorabil, trecând pe lângă una dintre cele mai spectaculoase cascade sau căldarea glaciară – un loc desprins din povești.

Pentru a ajunge la stâna din Valea Rea  (Stâna lui Burnei) vei străbate 40 km de drum forestier. Poate fi străbătut cu orice autoturism care nu are garda foarte joasă în aproximativ 2 ore. Dacă nu te grăbești, te poți bucura de numeroasele zone de campat aflate de-a lungul lui.

Ajuns la Stâna lui Burnei vei descoperi cascada mare a Văii Rele, alături de o altă cădere de apă spectaculoasă, aflată în stânga construcției.

 

Urcarea până la Găleata Văii Rele se face pe o potecuță șerpuită, care se transformă spre final într-un urcuș susținut pe pietriș.

Găleata Văii Rele a fost modelată de ghețarii care au săpat în rocă, fiind astăzi o zonă mlăștinoasă, cu insule de vegetație abundentă și ochiuri de apă. De aici, poți admira masivele Moldoveanu și Viștea, Vârful Roșu și coama Văii Rele. Găleata Văii Rele este și locul în care se formează pârâul care alimentează cascada cu același nume.

Urcarea continuă către lacul glaciar Iezerul Triunghiular. De aici, traseul te va duce către Portița Viștei (2310m).  Urcușul devine din ce în ce mai provocator, poteca de pământ și vegetație fiind înlocuită de pietriș.

De pe Vârful Viștea (2527m) vei zări deja obiectivul traseului – maiestosul Moldovean. De aici, poteca de creastă te va duce către o zonă destul de dificil de parcurs, prevăzută cu lanțuri. În maxim 10 minute de atenție sporită pe teren stâncos vei ajunge pe cel mai înalt vârf al României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *