Lacul Invartita si balaurul din adancuri

Sus pe deal, ascuns între căsuțe tradiționale și împrejmuit de copaci seculari, lacul Învârtita sau Nucșoara oglindește tihna și frumusețea unui loc parcă desprins din basme.

 

Este poziționat la o altitudine de 780m și este cunoscut ca fiind cel mai mare lac carstic din România format pe gips.

De-a lungul timpului, în apele sale s-au oglindit multe povești, legenda balaurului din adâncurile sale fiind cea mai răspândită dintre toate.

Se spune că într-o pădure din Nucșoara trăia un balaur care răpea fecioarele și le ascundea în grota într-o grotă săpată în interiorul celui mai înalt munte.

Într-una din zile, balaurul a furat-o pe cea care urma să-i fie soție lui Nucușor, fiul Spiritului Pădurii și al unei frumoase muritoare din sat. Nucușor a pornit în căutarea ei, întâlnindu-se cu zânele pădurii care au încercat fără izbândă să-i sucească mințile, dragostea pe care i-o purta fetei fiind mult prea puternică. Drept apreciere pentru iubirea și devotamentul lui, Ielele i-au arătat drumul către adăpostul bestiei și l-au ajutat să o salveze pe aleasa inimii lui. Balaurul, speriat și rănit a căzut din înălțimile cerului în lacul Învârtita, acolo unde se crede că se ascunde și astăzi.

 

Astăzi, lacul face parte din rezervația naturală Măgura – Nucșoara, fiind unul dintre punctele principale de atracție pentru iubitorii de frumos și natură.

Coordonate GPS:

Latitudine: 45.3419266

Longitudine: 24.7799778

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *